Avem 61 vizitatori și nici un membru online

Joi 13 Decembrie 2018

karatistifloresti2Peste 100 de copii şi tineri învaţă karate la clubul sportiv Hayashi Activ din Floreşti, iar mulţi dintre ei sunt multiplii campioni mondiali şi europeni. Unii dintre micii sportivi au reuşit să adune aproape 20 de medalii la vârsta de doar 8 ani.

În timp ce majoritatea copiiilor din clasele mici preferă să se joace la calculator, cu maşinuţe şi alte jucării sau afară cu prietenii, câţiva copii din Cluj-Napoca şi Floreşti au învăţat deja ce înseamnă disciplina şi concentrarea. Ei ştiu cum este să te lupţi cu un adversar real, dar şi cu unul imaginar pentru că au învăţat tainele karate-ului, mai exact stilul shotokan care cuprinde şi kata şi kumite. Toate acestea le-au învăţat la un club sportiv din comuna Floreşti, care de-a lungul ultimilor ani a devenit o adevărată fabrică de campioni mondiali şi europeni la kata şi kumite. Aici, peste 100 de copii sunt iniţiaţi în tainele karate-ului de antrenorul Adrian Gherman, cel care a înfiinţat clubul Hayashi Activ, în urmă cu 11 ani.

Anul trecut, campioni mondiali în Serbia

Atât karatiştii de vârstă mică, cât şi cei de 15-18 ani şi peste 18 ani au obţinut medalii de aur, argint şi bronz la campionatele naţionale, europene şi mondiale. Mai mult, cei peste 18 ani sunt multiplii campioni europeni şi mondiali. Nici cei mici, cu vârsta până la 12 ani nu sunt mai prejos, iar cea mai recentă performanţă a lor a fost la Campionatul Internaţional din Ungaria care a avut loc anul trecut. Karatiştii din Floreşti au reuşit să obţină locul I. Adrian Gherman afirmă că la Campionatul Mondial din Serbia, de anul trecut, una dintre sportivele de la clubul din Floreşti, în vârstă de 16 ani, a devenit campioană mondială. Cei mici, până la 12 ani s-au clasat printre primii 10. Şi la Campionatul European din Scoţia din 2012, sportivii au avut rezultate foarte bune: un loc I şi un loc II. Conform conducerii clubului sportiv, karatiştii clujeni au obţinut titlul de campioni mondiali şi în Italia, în 2011, vicecampioni mondiali în Brazilia în 2010, dar şi în alte campionate din anii 2009, 2008 şi 2007.

Are 8 ani şi 18 medalii

Darius Marcu este unul dintre medaliaţii cu care se mândreşte antrenorul Adrian Gherman. Acum, la vârsta de 8 ani, după trei ani de karate, micul sportiv a reuşit să obţină 18 medalii: 4 de aur, iar restul de argint şi bronz. La Campionatul Mondial din Serbia de anul trecut nu a urcat pe podium, dar a obţinut locul VI la kumite, iar la kata s-a clasat printre primii 10. Florentina Marcu, mama lui Darius spune că rezultatele lui sunt foarte bune, mai ales că la competiţii mondiale sau europene stresul este foarte mare pentru un copil de 8 ani care se vede înconjurat de o mulţime de oameni, concurenţi şi arbitrii exigenţi.

Care este reţeta campionului la karate

Darius Marcu, unul dintre numeroşii medaliaţi ai clubului a început să practice acest sport la vârsta de 5 ani, la îndemnul părinţilor „pentru că era prea liniştit şi prea cuminte”. Ca să ajungă campion, Darius trebuie să meargă de trei ori pe săptămână la antrenamente, dar se antrenează şi acasă pentru că nu este suficient ce învaţă la sală pe parcursul unei ore de antrenament. În rest, reţeta pentru titlul de campion mai cuprinde, pe lângă muncă, şi pasiune şi disciplină.

www.monitorulcj.ro

Publicitate