Avem 98 vizitatori și nici un membru online

Joi 13 Decembrie 2018

cu goshi yamaguchi la stagiu.jpgUN ADEVĂRAT BUDOKA
Marele maestru Gogen Yamaguchi, care în inima lui era un adevăr atbudoka, fără să  aibă o gândire sportiva, realiza cât de important este ca în desfăşurarea prestabilită a mişcărilor să  nu se piardă semnificaţia tehnicii individuale. De aceea, maestrul şi-a dorit să  creeze patru noi Kata, care însă nu erau gândite pentru competiţie şi nici predate elevilor. Îşi propusese să  arate aceste Kata speciale numai instructorilor lui, care deţin gradul de 5 dan şi titlul de Shihan (care este comparabil cu titlul de doctor), ceea ce însemna că au atins vârsta şi maturitatea necesare. Desigur, Gogen nu s-a oprit la tehnicile de bază, ci voia ca Goju-Ryu să  exprime diversitate şi tradiţie.

Cine înţelege lumea Kanji, poate înţelege şi ceea ce expune Yamaguchi chiar prin numele Kata-ului, şi anume că Go (tare) şi Ju (moale) stau în strânsă legătură. Una nu poate exista fără cealaltă. Maestrul a unit patru semne chinezeşti cu alte două semne, Kaku şi Ryu, pentru a reprezenta legătura dintre cer şi pământ. Kaku înseamnă “cocor” şi este simbolul pentru linişte şi fineţe, iar Ryu înseamnă “dragon” şi sugerează putere fizică, determinare, dinamică şi energie.LINIŞTEA ARMONIOASĂ

Aşadar, maestrul a numit primul Kata Genkaku (cocorul negru) şi pe al doilea Chikaku (cocorul pe pământ). Motivul pentru care maestrul a folosit al treilea semn pentru a numi primul Kata este că numele acestuia conţine chiar semnul Gen.

Pentru că în anul 1961, fiul cel mare a lui Yamaguchi, Gosei, trăia în America pentru a face şi acolo cunoscut stilul Goju-Ryu, au avut norocul de a învăţa de la tatăl lor aceste două Kata deosebite numai Gosen şi Goshi. Amândouă aceste Kata-uri, care încorporează noţiunea de Goju-Ryu-Karate, i-au confruntat pe cei doi fii cu provocări încă necunoscute. Maestrul şi-a expus ideea cu eleganţă şi cu o deosebită varietate de tehnici care nu poate fi comparată cu nimic din Goju-Ryu, până astăzi. Mişcări curgătoare, care aduc puţin din blândeţea Tai-Chi-ului, se transformă, în momentul următor, în lovituri puternice şi rapide pentru ca apoi să  revină la liniştea armonioasă, ca şi când nu ar exista altceva.

Cules si tradus din discursul lui Horst Baumguertel cu ocazia Campionatului European de Karate Goju-Kai IKGA (Roman Marcela)

Publicitate