Avem 112 vizitatori și nici un membru online

Luni 10 Decembrie 2018

Budo inseamna totalitatea artelor martiale japoneze si cuprinde discipline precum: Karate, Ju-Jutsu, Judo, Aikido, Kempo, Aiki-Jutsu, Kendo, Iaido, Kyudo, Nin-jutsu, etc. Artele martiale traditionale japoneze sunt foarte diversificate nu doar ca stil ci si in ceea ce priveste variantele diferite in cadrul aceluiasi stil, de exemplu: Karate-Do cuprinde 15 stiluri diferite principale si mult mai multe stiluri derivate din acestea; Ju-Jutsu cuprinde zeci daca nu chiar sute de scoli traditionale diferite, etc. In aceste conditii ar fi chiar imposibil sa poti cunoaste tot Budo-ul. Cu toate aceste, exista o esenta a Budo-ului care poate fi insusita printr-o practica corecta sub indrumarea unui sensei experimentat ( sensei inseamna instructor, profesor, educator, niciodata antrenor. Notiunea de antrenor exista doar in sport ori artele martiale nu sunt sporturi. Aceasta esenta este formata din triunghiul Ju-Jutsu, Karate, Aikido, la care se mai adauga si studiul armelor traditionale-Kobudo.

Esenta artelor martiale este lupta cu mainile goale (neinarmate) impotriva oricarui gen de agresiuni. Lupta cu armele nu poate fi inteleasa si insusita daca nu inveti mai intai sa-ti cunosti si sa-ti stapanesti trupul; armele fiind considerate o prelungire a bratelor. Budo, in forma pe care o promovam, este practicat pe toate meridianele lumii ca o forma pe cat de complexa pe atat de eficienta de autoaparare. Complexitatea tehnicilor celor trei discipline reunite ofera practicantului posibilitatea gasirii celor mai avantajoase soluti in momentul in care este nevoit sa-si asigure integritatea fizica in fata unor potentiali agresori. Budo imbina armonios tehnicile pragmatice specifice Ju-Jutsu-lui cu forta si viteza tehnicilor de Karate si cu armonia Aikido-ului. Cele trei stiluri, aparent diferite intre ele, sunt predate separat, in totalitatea tehnicilor care le compun, urmand ca practicantii, pe masura ce inainteaza in studiu, sa inteleaga care sunt diferentele si mai ales care sunt similitudinile dintre aceste stiluri.

Experienta vasta de circa 30 de ani de activitate in artele martiale traditionale ne ofera posibilitatea sa predam aceste discipline la un nivel superior si eficient.

Artele martiale traditionale inseamna educatie, filozofie, mod de viata, cunoastere de sine, modalitate de a trai in armonie cu natura, si in nici un caz nu trebuie confundate cu sportul. In sport nu este nici timp si nici loc pentru educatie, singurul lucru care intereseaza este cucerirea unor medalii si castigarea unor competitii. Mai mult decat atat, in competitiile de arte martiale nu sunt permise majoritatea tehnicilor care compun dife ritele stiluri care se predind a fi studiate , asa incat fiecare stil in parte, fie ca este vorba de Karate, de Ju-Jutsu, etc. este predat trunchiat si incomplet. De aceea, intr-o lupta reala, un practicant de sporturi martiale va fi intodeauna inferior unui practicant de arte martiale traditionale. Nu intelegeti gresit, si in cadrul grupei de Budo au loc confruntari cu unul sau cu mai multi parteneri, insa acestea sunt mult mai spectaculoase, mai eficiente si mai realiste decat competitiile sportive, fara ca vreunul dintre combatanti sa fie ranit sau mutilat (cum se mai intampla in competitiile de full-contact).

Capacitatea de a-ti proteja partenerul de antrenament tine de modul de gandire, de morala si de filozofia specifica artelor martiale traditionale.

Indiferent din ce punct de vedere am privi, artele martiale traditionale sunt superioare sporturilor martiale. Pentru un privitor din exterior sau pentru un sportiv artele martiale inseamna lovituri de pumn si de picior, muschi, conditie fizica. Insa acest aspect exterior este numai o mica parte (circa 10%) din ceea ce compun cu adevarat artele martiale traditionale. Filozofia, modul de viata, forta spirituala, cu alte cuvinte, acea parte interioara care este de altfel esenta Budo-ului si care este ascunsa intelegrii profanilor, este mult mai vasta si mai complexa decat partea exterioara, ori tocmai aceasta parte constituie esenta si puterea Budo-ului.

Artele martiale sunt comparate cu un aisberg. Asa cum aisbergul mentine la suprafata apei doar o mica aparte din masa sa, in timp ce, cea mai mare parte se afla in realitate sub nivelul apei, parte care constituie de fapt forta reala a aisbergului , tot asa artele martiale se reveleaza privitorilor neavizati doar cu partea lor exterioara, vizibila si palpabila, in timp ce partea interioara, care este mult mai mare si care constituie in realitate esenta si forta artelor martiale, nu va putea fi descoperita si inteleasa decat dupa un studiu corect si intens de lunga durata sub indrumarea unui sensei cu o experienta reala, de lunga durata in domeniu artelor martiale. Studiand Budo cu seriozitate si rabdare veti ajunge sa intelegeti cat de importanta este o astfel de practica pentru sanatatea dvs. fizica si psihica, pentru echilibrul dvs. interior si exterior, iar in cele din urma veti constata ca autoapararea nu este decat unul dintre aspectele esentiale ale artelor martiale.

DE CE ARTA SAMURAILOR?

Dupa cum am aratat mai sus, artele martiale japoneze poarta numele de “ BUDO” , insa numai cateva din ele sunt arte martiale autohtone, celelalte sunt “importate” din China . Bunaoara Karate-ul este o arta martiala a carei origine o aflam in China , in timp ce Ju-Jutsu este o arta martiala autentic japoneza dar cu evidente influente chinezesti. Aikido este, in schimb, o arta martial japoneza prin excelenta.

Ju-Jutsu era practicat de vechii samurai alaturi de studiul manuirii sabiei (Kendo) si al sulitei (Yari-jutsu) si asta din doua motive: in primul rand pentru ca in timpul luptelor la care luau parte frecvent in trecut, un samurai putea sa-si piarda armele si, pentru a ramane in viata, trebuia sa continue lupta cu mainile goale impotriva celorlalti samurai (inarmati cu sabii, cu lanci, etc.); in al doilea rand, la un moment dat, in istoria tumultuosa a Japoniei, samurailor li s-au interzis portul si folosirea sabiilor asa ca trebuiau sa invete sa se apere fara arme si in orice conditii. In felul acesta s-a dezvoltat foarte mult lupta cu mainile goale. Pe langa ju-jutsu, si Karate-ul traditional si Aikido-ul sunt arte martiale in care predomina lupta fara arme. Din acest punct de vedere, cele trei discipline sunt ideale pentru instruirea unui “samurai” modern, deoarece, folosirea armelor albe sau de foc in societatea moderna este deopotriva riscanta si interzisa de legile in vigoare. Singura modalitate pentru asigurarea protectiei personale este practicarea unui stil realist, performant si complex de auto-aparare. Iata de ce va oferim “BUDO-arta samurailor”, o scoala de arte martiale complexa si pasionanta care va poate oferi solutii reale in cazul oricarui gen de agresiuni.

 

Publicitate