Avem 113 vizitatori și nici un membru online

Luni 10 Decembrie 2018

Kobudo este o arta martiala inedita care provine din insula Okinawa si inseamna Budo-ul vechi (Ko ~ vechi) si se refera in special la tehnica armelor neconventionale si anume: Nunchaku, Tonfa, Hanbo, Sai, Kusari, etc. In timp ce armele conventionale precum Katana (sabia de samurai) se practica in discipline separate (Kendo, Iaido). Armele neconventionale au fost la origine, in marea lor majoritate, unelte agricole, de exemplu: cu ajutorul Tonfei se rotea roata care transfirma boabele de orez in faina, nunchaku se folosea la decorticarea orezului, Kama folosea la secerarea spicelor de orez, etc. Aceste unelte au devenit arme de temut datorita conditiilor istorice speciale prin care a trecut insula Okinawa in trecut.
Insula Okinawa a fost, de-a lungul istoriei, pe rand posesiune chineza si mai apoi, din 1609, posesiune japoneza. Inainte de invazia japoneza locuitorii insulei erau in marea lor majoritate de origine chineza. Practica artelor martiale era la mare cinste deoarece facea parte din traditia lor ancestrala si apoi o astfel de practica era utila nu numai pentru autoaparare ci si pentru mentinerea si consolidarea sanatatii. Invadatorii japonezi au intalnit o rezistenta darza din partea indigenilor si numai numarul foarte mare al soldatilor japonezi a dus in cele din urma la infrangerea rezistentei bastinasilor. O data instalati la putere, japonezii, temandu-se de o eventuala revolta a indigenilor, au interzis sub amenintarea unor pedepse grele, portul armelor conventionale (sabii, lanci, etc.). In aceasta situatie, bastinasii au transformat uneltele agricole in arme veritabile. Au invatat sa caleasca lemnul Nunchaku-lui, al Tonfelor, etc. in asa fel incat acesta devenea asa de dur incat putea opri chiar loviturile de sabie. O data cu perfectionarea si transformarea uneltelor agricole in arme de temut, indigenii si-au dezvoltat si tehnicile de lupta cu mainile goale - Okinawa Te. In felul acesta lupta de gherila a indigenilor avea sa continue o buna bucata de timp.

Astazi, in majoritatea scolilor de Karate traditional din intreaga lume, se invata alaturi de tehnicile traditionale Karate si tehnici de manuire a armelor neconventionale.

Arme folosite in Kobudo:

* Bo -- Bastonul lung
* Hanbo -- Bastonul scurt
* Nunchaku
* Tonfa
* Sanchaku

Publicitate