Avem 43 vizitatori și nici un membru online

Luni 10 Decembrie 2018

HAPKIDO - arta martiala koreana. In traducere din limba koreana cuvintul HAPKIDO inseamna: "HAP" - armonie, "KI" - energie, "DO" - cale. Calea armoniei, coordonarii energiei mintale si fizice ca unul intreg.
Aceasta arta complicata a aspirat in sine totul necesar pentru a lupta in conditii extremale.
istoria HAPKIDO este legata de legendarul maestru al artelor martiale Young-Sool Choi. Fiind copil Choi dupa vointa soartei a nimerit in Japonia. Acolo a fost remarcat de catre un japonez, care l-a luat cu sine si l-a infiat, dindu-i un nume nou Tatujutu Yoshida. Peste un timp el a fost dus la Sokaku Takeda, maestru Daito-Ryu Aiki-Jutsu (pronuntarea koreana Dae-Dong Hap-Ki-Sool) pentru a studia artele martiale. Practicind artele martiale timp de 30 de ani, in iarna anului 1945 Choi se intoarce in Korea. Aici Choi incepe a completa cunostintele obtinute la maestrul Takeda cu combinatii tehnice noi, care includ loviturile cu picioarele si armele. In anul 1953 Choi deschide propria scoala la el acasa. Elevi ai lui devin asa maestri ai artelor martiale renumiti astazi ca: In-Hyuk Suh (Kuk Sool Won), Dr. Joo-Bong Lee (Hwa-Ran-Do), Han-Jae Ji (Hap-Ki-Do), Hwang-Kee (Tang-Soo-Do). HAPKIDO-ul contemporan este combinarea armonioasa a urmatoarelor calitati - tare si moale, exterior si interior, fizic si mintal.

Pentru o intelegere mai deplina a tehnicii si miscarilor HAPKIDO este necesar de a insusi si aplica cele trei principii ale filosofiei dao--budiste. Acestea sunt teoriile "Yoo" (apa), "Won" (cercul), "Hwa" (armonia, neopunerea).

Teoria"Yoo" (apa):

Apa nu lupta cu obstacolele intilnite in cale. Dind dovada de o rabdare uriasa, ea se adapteaza si le ocoleste in locul comod, si de asemenea, patrunzind in orice crapatura, le distruge definitiv. Acelasi lucru se intimpla si in actiunile persoanei ce studiaza HAPKIDO. Ea evita confruntarile dure cu adversarul, si adaptindu-se la miscarile acestuia, il ocoleste, si ii aplica lovitura din pozitie comoda si inofensiva pentru sine. Trebuie de accentuat, ca avind o capacitate mare de adaptare, apa nu se schimba si ramine intotdeauna apa.

Ca exemplu al miscarii energiei prin mina sau picior poate servi miscarea curentului de apa prin furtunul pompierilor. El este foarte moale si flexibil cind este gol, se poate usor de ridicat sau strins. Dar cind curentul de apa curge sub presiune, este greu de tinut de catre un singur om, nemaivorbind de faptul de a-l stringe. In HAPKIDO trebuie sa stii sa-ti concentrezi toata puterea intr-un singur punct.

Teoria "Won" (cercul):

Cercul este o forma geometrica fara inceput si sfirsit. Intilnind atacul adversarului cu o miscare circulara, noi ii schimbam directia, micsorindu-i influenta. Acest lucru micsoreaza probabilitatea traumelor in timpul blocarii atacului, de asemenea duce la pierderea coordonatiei, ceia ce lipseste adversarul de putere si incredere. Miscarea circulara acorda posibilitatea de a controla pozitia corpului adversarului, de asemenea de a combina in concordanta tehnica de aparare cu cea de atac.

Teoria "Hwa" (armonia, neopunerea):

HAPKIDO - este calea dezvoltarii mintii, trupului si a spiritului, a combinarii armonioase a naturii inconjuratoare cu sine.

Obtinind armonia launtrica, este usor de controlat miscarile si energia adversarului.

Publicitate