Avem 36 vizitatori și nici un membru online

Luni 10 Decembrie 2018

Totul a început în 1980 când, un tânăr african, student al Facultăţii de Electrotehnică, punea la Iaşi bazele unui club de Arte Marţiale Vietnameze. Acesta era Maestrul GOUANDJIKA FIDELE, pe atunci Centura Neagră 3 Dang, elev al Maestrului PHAM XUAN TONG. În prezent este Director Tehnic al Federaţiei de QWAN KI DO din Republica Centrafricană, ţara sa de origine şi Ministrul Telecomunicaţiilor din aceasta ţară.

La fel ca peste tot în România, cursurile de Arte Marţiale se desfăşurau în clandestinitate, în aer liber, închirierea unei săli pentru acest scop fiind imposibilă. Timp de 10 ani locul de întâlnire al practicanţilor de QWAN KI DO a fost un teren de sport din spatele corpului B al Universităţii din Iaşi. Maestrul Fidele deţinea de asemenea şi gradul de Centura Neagră 2 Dang în stilul de Arte Marţiale Karate Shotokan, ceea ce i-a permis ca în paralel cu şcoala de Arte Marţiale vietnameze să întemeieze la Iaşi şi o şcoală de Karate Shotokan. Antrenamentele se desfăşurau pe acelaşi teren, de multe ori chiar simultan. Periodic erau organizate competiţii între elevii celor două stiluri având acelaşi Maestru sau demonstraţii de Arte Marţiale ale celor două şcoli, foarte apreciate de asistenţă.

Paradoxal, în acea perioada în România, oficial, nu existau practicanţi de Arte Marţiale. Cu toate acestea, România a concurat la Campionatele Internaţionale de la Milano din 13 Decembrie 1980 prin clubul de Arte Marţiale Vietnameze din Iaşi, reprezentat de Maestrul GOUANDJIKA FIDELE care a obţinut medalia de argint la competiţia de luptă cu baston lung. Din nou, în data de 3 Aprilie 1982, România a fost reprezentată la o competiţie de luptă în Italia, "Cupa de Cristal", unde Maestrul GOUANDJIKA FIDELE a obţinut medalia de argint. Participarea altor practicanţi din România la competiţii din străinătate nu era posibilă la acea dată din cauza interdicţiilor legate de călătoriile în străinătate.

În anul 1981, Maestrul PHAM XUAN TONG şi-a definitivat propriul său stil de Arte Marţiale, pe care l-a denumit QWAN KI DO. Ca urmare toţi elevii săi, inclusiv practicanţii din România, au aderat la acesta.

La terminarea studiilor, în anul 1984, Maestrul GOUANDJIKA FIDELE a părăsit România, plecând în ţara sa natală, Republica Centrafricană. La propunerea Maestrului GOUANDJIKA FIDELE, Maestrul PHAM XUAN TONG l-a desemnat pe domnul OVIDIU COVACI Director Tehnic al stilului pentru România, care avea pe atunci gradul de Centura Neagră 1 DANG şi fusese unul dintre elevii Maestrului GOUANDJIKA FIDELE.

Printre elevii Maestrului GOUANDJIKA FIDELE s-a numarat şi domnul JEAN ISIDORE DZIENGUE (JID) originar din Congo şi care pe atunci deţinea gradul de Centura Neagră 1 Dang. Timp de aproximativ 2 ani după plecarea Maestrului FIDELE, Minh Su JID a contribuit la păstrarea moştenirii lăsate prin susţinerea de antrenamente de QWAN KI DO in Iaşi. În anul 1985, odată cu terminarea studiilor, Minh Su JID a plecat în ţara sa natală Congo, unde a îndeplinit funcţia de Director Tehnic al Federaţiei Congoleze de QWAN KI DO.

În prezent, Minh Su JEAN ISIDORE DZIENGUE deţine gradul de Centura Neagră 6 Dang şi este Directorul Tehnic al Federaţiei Germane de QWAN KI DO. El este cel care acum mulți ani, în 1992, a deschis primul club de QWANKI DO în Germania.   

Pe măsura trecerii timpului, odată cu terminarea studiilor, o parte din practicanţii ce dobândiseră gradul de Centura Neagră, s-au reîntors în oraşele lor natale şi au înfiinţat şcoli de QWAN KI DO. Astfel primele cluburi au apărut în oraşele Suceava, Botoşani, Dorohoi, Bacău, Şimleu Silvaniei, Comăneşti şi Paşcani. Până la sfârşitul anului 1989 numărul practicanţilor de Qwan Ki Do din România a crescut la 300.
În 1990, odată cu oficializarea practicării Artelor Marţiale, stilul QWAN KI DO intră ca departament în cadrul Federaţiei Române de Arte Marţiale.

În prezent, în Romania, stilul QWAN KI DO este în continuă dezvoltare şi este practicat în peste 30 de cluburi, afiliate la Federaţia Română de Arte Marţiale. Pe plan naţional este coordonat în continuare de Minh Su OVIDIU COVACI - Centura Neagră 6 Dang. De asemenea, el este responsabil pentru Europa de Est din partea Uniunii Mondiale de QWAN KI DO (W.U.Q.K.D.).

Una dintre cele mai mari realizări este prezenţa în mijlocul nostru a Maestrului Fondator, care, începând din 1992, a vizitat în fiecare an România, ocazie cu care a avut loc câte un stagiu international de pregătire tehnică, cu o durată de 3 zile şi care se adresează tuturor practicanţilor de Qwan Ki Do, indiferent de vârstă, de la începători şi până la cei mai avansaţi.

Publicitate